Home » Blog » Tuinontwerp van begin tot einde: zo verloopt de ontwerpfase

Tuinontwerp van begin tot einde: zo verloopt de ontwerpfase

Het ontwerpen van een tuin is een heel persoonlijk proces. Uw specifieke situatie en uw wensen spelen immers een bepalende rol bij het tot stand komen van een tuinontwerp. Bij Wim Verrezen Tuinarchitectuur werken we daarom in verschillende stappen, te beginnen bij een vrijblijvend gesprek. Dit wordt gevolgd door een opmeting van en een kennismaking met het terrein ter plaatse, een voorontwerp, verschillende overlegmomenten en uiteindelijk het opstellen en uitvoeren van een definitief plan.

 

1. Kennismaken tijdens een vrijblijvend gesprek

De eerste stap bij de creatie van een tuinontwerp is een verkennend gesprek. Tijdens dit gesprek vertellen we u meer over onze manier van werken en kan u ons al uw praktische vragen stellen. Maar wij willen ook ú beter leren kennen. Hoe ziet uw tuin er momenteel uit? Welke richting wilt u graag op? We bekijken samen uw specifieke situatie en geven hier ook onze kijk op.

 

2. Bezoek ter plaatse en opmeting

Na het kennismakingsgesprek komt onze tuinontwerper langs bij u thuis. Het doel van dit bezoek is om uw wensen gedetailleerd te bespreken en het terrein en de omgeving te verkennen. De beschikbare ruimte wordt opgemeten, er wordt gekeken naar de huidige toestand, naar landschapselementen rond het terrein, bepaalde zichten of details die belangrijk zullen zijn bij de opstelling van het plan… Kortom: alle elementen die nodig zijn om een voorontwerp te maken.

 

3. Uw tuinontwerp krijgt vorm

In deze stap wordt uw tuinontwerp concreter. We stellen een ingekleurd plan op waarbij de indeling duidelijk is aangegeven en waarop een beperkte aanduiding is aangebracht van o.a. de te voorziene hoogtepeilen, de gebruikte materialen en andere belangrijke elementen die nodig zijn om dit voorontwerp te verduidelijken. We maken hier ook een driedimensionale presentatie van.

4. Essentiële overlegmomenten

Overleg met onze klanten vinden we enorm belangrijk; essentieel zelfs. Daarom lassen we één of meerdere tussentijdse overlegmomenten in alvorens we tot een definitief tuinontwerp komen. We willen immers onze vakkennis en uw wensen combineren tot een evenwichtig geheel dat optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

 

5. Opstellen van een definitief tuinontwerp

Ten slotte komen we tot een definitief tuinontwerp waarin alle nodige elementen worden opgenomen om het plan uit te voeren. Dit zijn o.a. de gebruikte constructiematerialen, een gedetailleerde lijst met de beplantingskeuze, tuinverlichting en de uit te voeren hoogtepeilen. Ook hoort hier een offerte bij voor de werken die nodig zijn om uw tuinproject te realiseren. En dan moet er enkel nog een startdatum afgesproken worden!

 

Meer informatie over tuinontwerp door Wim Verrezen Tuinarchitectuur

Heeft u nog vragen over hoe wij de ontwerpfase van een tuin aanpakken? Of bent u geïnteresseerd om een tuinontwerp door ons te laten opmaken? U kan ons altijd bereiken via het contactformulier of ons bellen op het nummer 014/23.15.23.