Home » Blog » Veiligheidsvoorschriften bij een zwembad

Veiligheidsvoorschriften bij een zwembad

Een waterpartij in uw tuin zoals een zwembad of zwemvijver zorgt voor extra plezier, zeker als u rekening houdt met de volgende veiligheidsvoorschriften wordt het een waar paradijs voor het hele gezin. Tijdens de zomermaanden is het belangrijk om hiermee rekening te houden zodat u en uw familie en vrienden gerust kunnen genieten in en rond uw zwembad. Zeker voor kleine kinderen is een zwembad of zwemvijver niet zonder gevaren. Hou daarom rekening met de volgende veiligheidsvoorschriften:

  • Wanneer er kinderen in of rond het zwembad spelen, moet er steeds supervisie zijn van een ouder persoon die perfect kan zwemmen. Zorg ervoor dat u zeker niet afgeleid bent door bijv. een GSM of het lezen van een boek. Alertheid is hierbij belangrijk.
  • Zorg ervoor dat kleine kinderen, die nog niet kunnen zwemmen, steeds zwembandjes of een zwemvest dragen. Dit zowel in als rond het zwembad of zwemvijver. Opblaasbaar speelgoed of matrasje zijn heel leuk, maar zijn geen betrouwbare reddingsmiddelen.
  • Wanneer er water in de nabijheid is, zorg ervoor dat kleine kinderen nooit alleen zijn. Zelfs lage waters zoals een beek of kleine rivier kan genoeg zijn om in te verdrinken. Er zijn ook armbandjes voor kinderen op de markt die een alarmsignaal geven wanneer ze in contact komen met water maar aandacht blijft het allerbelangrijkste.
  • Als de zwempartij gedaan is, sluit dan meteen het zwembad af met een degelijke afdekking. Hierbij zijn Aquatop als lamellenafdekking en Aquaguard als automatische zeilafdekking goede opties.
  • Verwijder alle drijvende of opblaasbare zaken uit het zwembad na het zwemmen.
  • Wanneer u kleine kinderen heeft, begin dan tijdig met het aanleren van de belangrijkste zwembewegingen en zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen in het water. Het is aangeraden om zo vroeg als mogelijk kinderen naar de zwemles te sturen met een gecertificeerd zweminstructeur.
  • Bij de aanleg van een zwembad kiest u best voor een gemakkelijke manier om het zwembad te betreden. Dit zodat kinderen op een veilige manier in en uit het zwembad kunnen. U kan bijvoorbeeld kiezen voor een ondiep relaxgedeelte of een trap over de volledige breedte van het zwembad.

Wanneer het zwembad in de wintermaanden niet in gebruik is, dient het steeds goed afgesloten te zijn door een degelijke afdekking. Een winterzeil is geen veiligheidszeil.

Indien u ook een kiest voor een poolhouse met daarin een technische ruimte voor het zwembad, dient u ook daar rekening te houden met de veiligheid. Zorg ervoor dat deze ruimte goed geventileerd wordt en steeds is afgesloten voor kinderen. Ook personen die niet op de hoogte zijn van de werking van de technische installatie blijven beter weg uit deze ruimte.

De ontsmetting van het zwembad gebeurt doorgaans met producten zoals pH min of zwavelzuur, aluminiumsulfaat en chloor. Deze stoffen zijn gewoonlijk sterk geconcentreerd aanwezig in de technische ruimte om al dan niet automatisch gedoseerd te worden aan het zwembad water. In deze geconcentreerde vorm zijn deze stoffen corrosief en dus gevaarlijk te beschouwen.  Het volgen van veiligheidsvoorschriften en attent, met kennis van zaken handelen is hierbij geboden. Kinderen blijven hier best ver van weg.

Wilt u graag een zwembad in uw tuin?

Wenst u graag persoonlijk advies over een zwembad in uw totaalproject? Wij helpen u graag bij het verwezenlijken van uw droomtuin. Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier of bel naar 014/23.15.23.