Home » Blog » Wat u moet weten over stinzenplanten

Wat u moet weten over stinzenplanten

Klinkt ‘stinzenplant’ u niet echt bekend in de oren? Bij het horen van deze term zal wellicht geen belletje gaan rinkelen, maar u kent deze planten vast wel. Denk aan: sneeuwvlokjes, krokussen, lente- of zomerklokjes, anemoon, wilde narcis of hyacint.

Zou u deze graag planten in uw eigen tuin? Wij vertellen u wat u moet weten.

Wat zijn stinzenplanten?

‘Stinzenplanten’ is een verzamelnaam voor een aantal verschillende verwilderde voorjaarsbloemen. Dit type plant werd vanaf de 16de eeuw vooral teruggevonden op buitenplaatsen, rond kastelen of oude 'stinzen' (landhuizen) in de buurt van Friesland, Nederland.

Ook de dag van vandaag zijn ze nog terug te vinden in kloostertuinen, kerkhoven, boerderijen en andere schaduwrijke plekken.

Wanneer bloeien ze?

Stinzenplanten behoren tot de bol-, knol en wortelgewassen en bloeien vroeg in het voorjaar tijdens de maanden maart en april. Vaak zijn het deze gewassen die kun kopjes als eerste uitsteken en vervolgens de eerste lentekriebels gaan opwekken.

Wanneer best planten?

De ideale tijd om stinzenplanten een plek te gunnen in uw tuin is september tot en met half december. Hoe eerder de bollen worden geplant, hoe beter de bol zal groeien.

Het is aangewezen om de bollen drie tot vier keer de diameter van de bol diep te planten. De perfecte diepte bevindt zich ergens tussen vijf en twaalf centimeter in de grond. Plant u wortelstokjes? Dan graaft u deze best horizontaal in op een diepte van ongeveer drie centimeter.

Meer weten over stinzenplanten? Contacteer ons

Zou u graag meer weten over stinzenbeplanting en hoe u zelf aan de slag kan? Wij helpen u graag met advies of de aanleg van uw tuin. U kan ons altijd bereiken via het contactformulier of ons bellen op het nummer 014/23.15.23.

Heading

Tuinonderhoud
voor bedrijven

Eerst meer weten over een groenzorgplan voor bedrijven?

Klik hier.